UDLIGNINGSREFORM: Den længe ventede udligningsreform er i mål, og det var søreme også på tide. Heldigvis har tålmodigheden og det hårde forhandlingsforløb båret frugt.

For overordnet er aftalen om en ny udligningsordning både god og retfærdig - især i Vesthimmerland er der grund til at være tilfreds.

Med den nye udligningsreform får Vesthimmerland nemlig tildelt yderligere 89 mio. kr. Det er 28 mio. mere, end der var lagt op til i regeringens oprindelige udspil.

Det synes jeg er positivt.

For Venstre har det været afgørende, at vores land-og yderkommuner fik flere penge fra den såkaldte udligningspulje. Det har de fået nu.

Udligning mellem landets kommuner er vigtig. I mange år har vi fået et mere og mere skævt Danmark, hvor en række kommuner har fået et ringere beskatningsgrundlag - hvilket har resulteret i en højere skatteprocent, men paradoksalt nok også et lavere serviceniveau. Samtidig har de rige kommuner fået endnu flere velstående borgere og har dermed kunnet sænke kommuneskatten og alligevel hæve serviceniveauet.

Det er helt skævt og giver ikke ligefrem folk mere mod på at flytte til de kommuner, som ellers har allermest brug for, at flere børnefamilier vælger at bosætte sig netop her. I Vesthimmerland giver den kommunale økonomi ringere mulighed for at levere velfærd, og det på trods af, at kommuneskatten allerede er helt i top med 27 procent.

I den anden ende af skatteskalaen ligger blandt andet Gentofte Kommune med en skattesats på kun 22,8 procent - og alligevel kan kommunen levere et højere serviceniveau end Vesthimmerland. Det er den skævhed, Venstre nu har fået rettet op på - og i endnu højere grad, end det regeringen havde lagt op til.

Sagen er den, at bliver der ikke rettet op på skævhederne, så kommunerne får et mere fair og lige udgangspunkt at drive kommune ud fra, vil Christiansborg sætte ind med detailreguleringer for at sikre velfærd til alle. Det vil sætte det kommunale selvstyre og lokale initiativ ud af drift. Og netop derfor er kommunal udligning så vigtig.

Desuden glæder jeg mig over, at det med udligningsreformen er lykkedes at sikre skattelettelser til de kommuner, som er ramt af høje skatter. Det drejer sig om 12 kommuner, og netop Vesthimmerland er én af de kommuner. Med udligningsreformen kan Vesthimmerland nu sænke skatteprocenten til 26,3 procent - fuldt ud dækket af staten.

Alt i alt giver denne udligningsreform altså flere penge til vesthimmerlandsk velfærd og finansierer samtidig, at skatten kan sættes ned for hver enkelt himmerlænding.

Som lokalt valgt folketingsmedlem er jeg både glad for og stolt over, at Venstre har kæmpet igennem, at Vesthimmerland er kommet i centrum af den kommunale udligning.

Det manglede da også bare.

Af MF(V), Marie Bjerre. Bragt d. 8. maj 2020 i Nordjyske Stiftstidende Vesthimmerland.