VARMEHJÆLP: Hjælpen til danskerne for de stigende energipriser udeblev desværre i stor stil, da regeringen fredag indgik aftale med sine røde støttepartier om en hjælpen hånd til danskerne.

På trods af, at den danske stat nyder særdeles godt af de stigende energipriser, så vil regeringen kun sende en mia. kr. af de næsten fem mia. kr., som staten sparer, tilbage til danskerne. Og det er vel at mærke kun til sit eget vælgersegment.

Hjælpen fra den røde regering skal nemlig kun gå til danskere med en husstandsindkomst på under 550.000 kr. årligt.

Det synes vi i Venstre er dybt urimeligt.

For det vil sige, at en helt almindelig børnefamilie, hvor mor eksempelvis er sygeplejerske og far er butiksansat, ikke får en krone.

Med en så lav indkomstgrænse straffer regeringen igen alle de danskere, der hver dag står op og går på arbejde, og bruger dermed behændigt energipolitikken til at lave social omfordeling.

I Venstre kæmpede vi for, at flere penge skulle tilbage til danskerne.

Vi havde foreslået en ramme på 2,7 mia.

kr, så langt flere danskere kunne få del i en kompensation for de ekstraordinære høje energipriser. De prisstigninger, som vi ser lige nu på energi, er nemlig meget voldsomme.

Det er helt ekstraordinære store prisstigninger, som rammer hårdt. Jeg har hørt om børnefamilier, hvis varmeregning stiger så voldsomt, at de har svært ved at overskue konsekvenserne, og ikke aner, hvad de skal stille op. I forhandlingerne havde Venstre derfor foreslået eksempelvis en lempelse af el-afgiften eller tilskud til varmeværkerne, så de kunne nedsætte beløbet for alle de danskere, som har fået meget store prisstigninger.

Det er kun rimeligt at nedsætte el-afgiften, når vi i Danmark har en af Europas højeste el-afgifter. Derudover vil en lavere el-afgift også være godt for den grønne omstilling, fordi størstedelen af vores strøm i dag kommer fra vedvarende energikilder.

Det ville regeringen ikke være med til. I stedet valgte de at ty til en typisk socialdemokratisk løsning, hvor staten nu skal administrere en gavecheck til visse danskere i eget vælgersegment. Det skal ske ved udtræk fra en række databaser. Lur mig om ikke det nok skal blive bøvlet for staten? Og på trods af kompliceret dataudtræk fra en række databaser, ja så ender gavechecken alligevel med at ramme skævt. Gavechecken kommer nemlig ikke til at tage hensyn til, om man eksempelvis er studerende og bor i kollegielejlighed, eller om man er enlig med tre børn og bor i en ældre villa.

Regningerne for opvarmning må alt andet lige være vidt forskellige for den studerende og den enlige mor i disse situationer, men ifølge regeringen skal de alligevel have præcis samme størrelse gavecheck. Det vil regeringen ikke tage hensyn til.

Og urimeligheden er slet ikke til at forstå, når regeringen heller ikke kommer til at tage hensyn til, om man har indgået fastprisaftale.

Det vil altså sige, at gavechecken kommer til at kunne blive udbetalt til danskere, som slet ikke har haft en stigning på varmeregningen, så længe vedkommende er i regeringens vælgersegment med en husstandsindkomst på under 550.000 kr. Det lyder som socialdemokratisk frås af skatteborgernes penge, når det er værst.

Venstre ville selvsagt ikke være med til sådan en gavecheck.

Den er ikke bare alt for fedtet. Den er også ræverød og dybt urimelig.

Af MF(V) og klimaordfører, Marie Bjerre, Bragt d. 17. februar 2022 i Nordjyske Stiftstidende.