SELVBESTEMMELSE: Vi har en historisk ansvarlig ungdom.

De drikker mindre end tidligere generationer. De slås mindre. Og samtidig stemmer de mere og uddanner sig bedre. Alligevel har regeringen den seneste tid gang på gang bevist, at den ikke nærer nogen som helst tillid til den danske ungdom.

Hvis det står til regeringen skal det være slut med at lade den 17-årige tømrerlærling nyde en fyraftensøl med kollegaerne, og skulle man være så uheldig at være født efter 2010, får man ikke engang lov til at stifte bekendtskab med cigaretter - For dét valg, bliver man tilsyneladende aldrig voksen nok til selv at tage.

Ingen af os har selv røget så meget som én cigaret i vores liv, og vi stiller hellere end gerne op til en snak om alle de sundhedsskadelige virkninger af cigaretrøg.

Men vi har også nok respekt for ungdommens frihed til at lade det være ved det; snak, samtale og oplysning.

For der er masser af gode argumenter for at lade være med at ryge, og de gode argumenter og den indre motivation fremfor forbud, mistillid og tvang tror vi egentlig er langt bedre.

For friheden til selv at bestemme er en helt fundamental del af det at være ung og for at kunne tage ansvar for sig selv. Og dén frihed inkluderer også friheden til at begå fejl og lære af dem. Det er netop når man fejler, at man gør sig de vigtigste erfaringer, og bliver et helt, ansvarligt menneske. Når regeringen lægger ungdommen i lænker, så hælder man altså benzin på nulfejlskulturens bål, og så fratager man stykke for stykke ungdommens muligheder for selv at tage ansvar for eget liv - En egenskab der er helt uvurderlig i de unges videre liv.

Og som om det ikke skulle være nok med forbud og mistillid overfor ungdommen, har regeringen tilmed udset de unge som dem, der ved tvang skal løse regeringens problemer med integrationen, som om unge er nogle brikker, man frit kan rykke rundt på.

Regeringen vil nemlig nu tvangsfordele kommende gymnasielever, baseret på deres forældres indkomst for at løse integrationsproblemerne på danske gymnasier.

Vi mener ikke, at det skal være forældrenes indkomst, der skal bestemme, hvor man som ung skal gå på gymnasie. Det tror vi faktisk godt, at de unge selv kan finde ud af.

Tilmed handler det om en generation, som de seneste par år har lidt store ofre. En generation som har været tvunget til at sætte deres liv på pause, og som først nu kan komme i gang med at leve den ungdom, som de fortjener -Noget Christiansborgs politikere bør være de absolut sidste til at stå i vejen for. Vi burde i stedet vise dem tillid og give dem frihed. Hvis vi giver unge frihed under ansvar, så får vi nemlig også en generation af ansvarsfulde voksne.

» Friheden til selv at bestemme er en helt fundamental del af det at være ung og for at kunne tage ansvar for sig selv.

Af MF(V) og klimaordfører, Marie Bjerre; Formand for Venstre Ungdom Aalborg, Sofie Ellegaard Larsen. Bragt d. 3. maj 2022 i Nordjyske Stiftstidende.