Marie Bjerre

Nordjysk folketingsmedlem og europaminister

Skær ikke ned på uddannelser



S-POLITIK: I sidste uge havde vi åbningsdebat i Folketinget, hvor det blev tydeligt, at et klart flertal i Folketinget afviser at flytte penge fra uddannelse til politik.

Det er også en helt forkert prioritering at skære på uddannelse, som regeringen lægger op til i sit udspil til politiforlig. Det troede vi egentlig også, at regeringen mente.

Hukommelsen hos regeringen er i bedste fald ringe, og i værste fald aldeles selektiv. For vi skal ikke længere end to år tilbage, før man på Danske Gymnasiers årsmøde kunne høre Mette Frederiksen prædike at " Det er tudetosset at skære på det vigtigste for vores samfund - nemlig vores uddannelse.

« Holdningen lader i hvert fald til, at være blevet en anden efter man har indtaget regeringskontorerne. Vi skulle nemlig kun ind i regeringens andet år, inden at piben fik en anden lyd. Da justitsministeren i slutningen af august præsenterede deres bud på en ny politireform, præsenterede man nemlig samtidig netop en besparelse på uddannelserne. En besparelse på 150 millioner, vel at mærke.

Konkret mener regeringen nemlig, at man uden videre kan skære 150 millioner af uddannelsernes markedsføring.

Tankegangen lader til at være, at vi som samfund ikke får noget ud af, at uddannelserne kan tiltrække unge mennesker.

Det har bare ingen gang i den virkelige verden.

For mens Socialdemokratiet forsøger at overbevise os om, at det er rene busreklamer, man skærer væk, er sandheden en anden. I højere grad går markedsføringskronerne nemlig til eksempelvis åbent hus arrangementer, vedligeholdelse af hjemmeside, Facebook og informationsmateriale samt til materiale, der giver uddannelsessøgende indblik i, hvad uddannelserne kan tilbyde. Det er ikke usund konkurrence.

Det er initiativer, som hjælper unge med at finde ud af, hvad der er det rigtige valg for lige netop dem. Hvis regeringen virkelig vil skære i de initiativer, så vil den helt uomtvisteligt være ansvarlig for, at nogle unge får valgt forkert. Kort sagt risikerer regeringen at give unge et nederlag med i bagagen.

Og det giver da sig selv, at uddannelserne ikke bare kan skære information og vejledning til de studerende fra, uden at det har konsekvenser. Så uanset, hvordan regeringen vender og drejer sit besparelsesforslag, er det helt grundlæggende en besparelse på kvaliteten i undervisningen.

Af MF(V), Marie Bjerre. Bragt d. 18. oktober 2020 i Nordjyske Stiftstidende.