FINANSLOVFORSLAG: Mens regeringen gladeligt hæver overførslerne til arbejdsløse indvandrere og flygtninge med 300 millioner kroner, svinger den ufortrødent sparekniven over friskolerne.

Som jeg ser det, er prioriteringen helt forkert. Med det finanslovsforslag, Socialdemokratiet har fremlagt, ser det ud til, at den såkaldte koblingsprocent bliver reduceret fra 76 til 71 procent.

Det betyder, at de frie grundskoler, heriblandt flere i Nordjylland, står til at miste i omegnen af 300 millioner kroner i årlig støtte.

Det giver ingen mening. For flere af friskolerne kan nemlig risikere at lukke. Sker det, går det frie skolevalg fløjten - et valg, der gør, at forældre kan give deres børn lige præcis den uddannelse, de finder bedst.

Derudover sikrer friskolerne, at børnefamilier kan blive boende i tyndt befolkede områder - områder, hvor der måske ikke lige er en folkeskole i nærheden.

Tag bare Vesthimmerlands Kommune: Visse steder er der langt mellem folkeskolerne, så her spiller de frie grundskoler uden tvivl en central rolle - både for børnefamilier og mere generelt for civilsamfundet.

Hvis yderområderne bliver frarøvet friskolerne, frygter jeg, at provinsen kan gå hen og blive en udørk. Ja, hvis de frie grundskoler må dreje nøglen om, fordi Socialdemokratiet prioriterer forkert, bliver det for alvor mindre attraktivt at bosætte sig uden for byerne. Det er ikke god politik. Og så harmonerer den i øvrigt dårligt med Socialdemokratiets udmeldinger om at ville prioritere yderområderne.

Men det bliver værre endnu: For Socialdemokratiets nuværende friskolepolitik står nemlig i skærende kontrast til, hvad partiet sagde, det ville gøre, inden valget.

Under valgkampen havde jeg fornøjelsen af at være til debatmøde på Overlade Friskole.

Her sagde Flemming Møller Mortensen (S), valgt i Nordjyllands Storkreds, at friskolerne kunne se frem til samme tilskud, hvis Socialdemokratiet kom til magten.

Nu vil partiet så reducere koblingsprocenten. Jeg har lyst til at råbe løftebrud, men det skal jeg afholde mig fra i denne omgang. I stedet vil jeg nøjes med at konstatere, at Socialdemokratiet ikke ser ud til at varetage nordjydernes interesser.

Det vil jeg så gøre. Og som nyvalgt folketingsmedlem for Venstre vil jeg som noget af det første arbejde for, at der ikke bliver rokket ved tilskuddet til de frie.

» Hvis yderområderne bliver frarøvet friskolerne, frygter jeg, at provinsen kan gå hen og blive en udørk.

Af MF(V), Marie Bjerre. Bragt d. 29. oktober 2019 i Nordjyske Stiftstidende.