BOLIGUDSPIL: Tidligere på måneden præsenterede vi Venstres nye boligudspil, der skal hjælpe flere danskere med at komme ind på boligmarkedet. Hele syv ud af 10 danskere drømmer nemlig om at eje deres egen bolig. I Venstre støtter vi den drøm, da boligen for mange er et vigtigt fundament for det gode liv. Det giver tryghed, selvstændighed og stabilitet.

Det er i udgangspunktet positivt, at Socialdemokratiet byder diskussionen om at bygge flere ejerboliger og sikre bedre muligheder for førstegangskøbere velkommen.

Det kan så undre mig, at det regeringsbærende parti intet har gjort for at give førstegangskøbere fodfæste på ejerboligmarkedet.

Socialdemokratiets boligudfører, Orla Hav, skriver i et debatindlæg i Nordjyske (12/ 8), at han tvivler på, at Venstres udspil vil gøre en mærkbar forskel, men så samtidig også resultere i endnu højere priser på boligmarkedet.

Først og fremmest er det bemærkelsesværdigt, at Socialdemokratiet først nu - i forbindelse med vores boligudspil -vælger at lytte til danskernes boligdrømme.

De seneste tre år har regeringspartiet nemlig udelukkende bygget almene boliger i massevis og svigtet danskernes muligheder for at eje deres eget hjem.

Samtidig finder jeg Orla Havs kritik selvmodsigende.

På den ene side kritiseres forslaget, fordi det ikke vil gøre en mærkbar forskel, men alligevel forudser han, at boligpriserne vil stige.

Begge udsagn kan jo ikke være sande. Ja faktisk mener jeg ikke, at nogle af dem er det.

Som førstegangskøber vil man, med vores forslag, få en økonomisk håndsrækning.

Vi vil nemlig indføre en fradragsberettiget boligopsparingskonto, hvor man årligt kan opspare maksimalt 50.000 -med et samlet max på 250.000 kr.

Med en fradragsværdi på op til 10.000 kr. årligt vil førstegangskøbere få en håndsrækning på maksimalt 50.000 kr., hvis fradraget udnyttes fuldt ud. Det kan godt være, at Orla Hav ikke mener, at fradraget kan gøre en mærkbar forskel. Vi er dog overbeviste om, at mange danskere vil få nemmere ved at spare op til udbetalingen til deres drømmebolig, hvis vores forslag bliver til virkelighed.

Det vil både være til stor gavn for dem selv og det lokalsamfund de bliver en del af.

Med vores udspil ønsker vi desuden, at der skal bygges mindst 122.00 nye ejerboliger på 10 år. Ordningen skal sørge for at styrke kommunernes muligheder for hurtigt og nemt udstykke byggegrunde til ejerboliger, når efterspørgslen på boliger er stigende. Det vil gøre, at udbud og efterspørgsel følges ad, og derfor har Orla Hav heller ikke ret i den kritik.

Socialdemokratiet har til gode at levere løsningsforslag på, hvordan vi så får skabt flere ejerboliger til de mange danskere, der dømmer om at sidde i ejet hus, men som har svært ved at komme ind på boligmarkedet.

Ellers er Socialdemokratiets ros af, at vi tager fat på diskussionen om at få skabt flere ejerboliger, jo hykleri.

» Socialdemokratiet har til gode at levere løsningsforslag.

Af MF(V) og klimaordfører, Marie Bjerre. Bragt d. 20. august 2022 i Nordjyske Stiftstidende Himmerland.