REGERING: 101 nordjyske skoler og dermed 13.633 elever.

Så mange forbigår regeringen med deres nye aftale om at ville ansætte flere lærere i folkeskolen. Aftalen inkluderer nemlig ikke friog privatskoler samt efterskoler - altså alle private initiativer.

Jeg er bedrøvet, men desværre ikke overrasket. For vi har en regering, der har for vane at gå uden om vores landdistrikter - senest med planlagt skrotning af bredbåndspuljen.

Og vi har en Undervisningsminister, hvis slogan synes at være " fri for friskoler".

Regeringen og støttepartierne har aftalt at afsætte millioner til at ansætte flere lærere på folkeskolerne - men ikke på fri-og privatskolerne.

Ikke nok med det sænkes skolernes offentlige tilskud i det skjulte. Ifølge Privatskoleforeningen kan det betyde, at fri-og privatskolerne kan blive snydt for 113,5 mio. kr., når aftalen er indfaset.

Mange fri-og privatskoler åndede ellers lettede op sidste efterår, da regeringen efter stor modstand opgav sin spareplan. Venstre og et flertal uden om regeringen afviste at sænke skolernes offentlige tilskud (koblingsprocenten) fra 76 pct. til 71 pct. For det ville betyde, at landets fri-og privatskoler skulle spare 300 mio. kr. om året - og nogle af dem dreje nøglen om. Jeg var så glad for, at det ikke blev til noget.

Men lykken varede kort, for med den nye aftale har regeringen fundet en smutvej til at true forældrenes frie valg og de landsbyer, som ikke længere har en folkeskole.

Det er ikke okay, og det rammer i alt 783 danske skoler. Faktisk rammer det alle nordjyske kommuner med undtagelse af Læsø.

Selvom, at min nordjyske kollega Flemming Møller Mortensen (S) før valget i en paneldebat, vi havde på Overlade friskole i valgkampen, lovede, at friskolerne kunne se frem til samme tilskud efter valget, har jeg været tilbageholdende med at råbe " løftebrud".

Men nu er der ikke længere nogen tvivl - det her er et løftebrud fra regeringens side.

Af MF(V), Marie Bjerre. Bragt d. 7. oktober 2020 i Nordjyske Stiftstidende.