CORONAPOLITIK: Venstre har netop indgået en bred aftale med den socialdemokratiske regering om yderligere genåbning.

Det glæder jeg mig over.

Vi trænger nemlig til at få vores frihed tilbage.

Og så er det ansvarligt. Smittetrykket er lavt, og mange har fået vaccine.

Hvad der til gengæld ikke er ansvarligt, er regeringens insisteren på coronapasset.

Desværre fortsætter krav om coronapas og er først udfaset fuldt ud til oktober.

Venstre brugte adskillige timer i forhandlingerne på at få passet begrænset til indrejse, store begivenheder og natteliv. Alternativt at få fremrykket udfasningen eller at ændre passet til en kørekortsmodel.

Men desværre faldt mit partis argumenter for døve øren.

Regeringen insisterer på at fortsætter sin overforsigtige coronapolitik, hvor den intet blik har for proportionalitet og de negative konsekvenser af det nuværende testregime.

Problemet er, at coronapasset driver et usundt testregime, som er vanvittigt dyrt.

Alene fra 27. april til 3. maj i år kostede det 440 millioner kroner at finde 5.638 smittede, hvilket vil sige, at det i øjeblikket koster rundt regnet 75.000 kroner at finde bare én enkelt covid-positiv.

Beregninger viser, at hver PCR-test koster den danske stat 114 kr. og en lyntest mellem 123 og 166 kr.

I alt koster de samlede test mellem 50-100 mio. kr. om dagen eller 2 mia. kr. om måneden.

Det er vanvittigt mange penge.

Og tilsyneladende fastholder regeringen at køre med uændret testkapacitet i de kommende måneder. På trods af, at langt flere bliver vaccineret, og derfor burde det ekstreme brug af test være mindre nødvendigt.

Læg dertil, at coronapasset også er dyrt og besværligt for erhvervslivet, der går glip af spontane kunder og skal afsætte ressourcer til kontrol.

Det trækker også arbejdskraft ud af erhvervslivet, fordi medarbejderne nu arbejder som podere. Et erhvervsliv som vi i øvrigt samtidig giver kunstigt åndedræt med kompensationsordninger.

Det massive krav om test er heller ikke uden betydning for den enkelte.

Tænk bare på, hvor enerverende det må være som - lad os sige - småbarnsmor med fuldtidsjob ugentligt at skulle afsætte tid til at køre forbi det lokale testcenter. Velvidende, at smittetrykket er lavt, og at den tid, vedkommende bruger på at lade sig teste, ikke står mål med hverken begrænsningen af den personlige frihed og slet ikke de økonomiske konsekvenser ved testregimet.

Naturligvis glæder jeg mig over, at vi får noget af vores frihed igen, og havde det ikke været for Venstre i de forhandlinger havde vi fået langt mindre af vores frihed tilbage nu.

Men jeg ærgrer mig meget over, at det ikke lykkedes os at få stoppet det vanvittige fråseri med statens penge.

Den eneste grund til, at Mette Frederiksen kan bruge så mange penge, er, fordi Danmark de seneste mange år har haft et borgerligt styre, der har ført en ansvarlig økonomisk politik, som Socialdemokratiet i øvrigt har gjort alt for at bekæmpe.

Danmark kan ikke blive ved med at holde til alt det socialdemokratiske fråseri.

Vi har brug for en coronapolitik med proportionalitet og et større blik for vores samfundsøkonomi.

Af MF(V) og socialordfører, Marie BjerreBragt d. 12. juni 2021 i Nordjyske Stiftstidende.