BEGRÆNSNINGER: Der er en skræmmende tendens til, at regeringen fører politik, der begrænser danskernes muligheder for at bestemme selv. Venstre vil en anden vej. Vi mener, at danskerne selv kan vælge, hvordan deres liv skal indrettes.

Det er også grunden til, at vi igen og igen arbejder imod, når den siddende regering fører tvangspolitik.

I hele regerings levetid har den frataget det frie valg fra danskere på en lang række områder.

Især er det gået udover de unge, som skal pålægges den ene lov efter den andet, der begrænser deres muligheder for selv at vælge.

Senest er de blevet underlagt en lov, der tvangsfordeler gymnasieelever baseret på, hvor meget deres forældre tjener.

Regeringen har forslået, at nikotinprodukter skal forbydes til alle født efter 2010. Et forbud, der griber langt ind i den personlige frihed til at vælge for sig selv. Forslaget er da også blevet lagt ned efter meget kritik. Til gengæld ønsker regeringen stadig at lave forbud mod salg af alkohol til unge under 18 år. Det betyder nul øl til gymnasiefester, og ingen fyraftensøl til den 17-årige tømrerlærling.

I Venstre er vi helt enige i, at vi skal gøre, hvad vi kan for at få røgfrie generationer.

Det iværksatte vi, senest vi sad i regering.

Ligesom vi meget gerne vil slippe af med rekorden om europamester i druk. Men de opgaver skal løftes gennem oplysning og forebyggelse - ikke gennem tvang.

Vi frygter, at regeringens korstog mod det frie valg efterlader danskerne med en følelse af magtesløshed.

Samtidig med at de unge føler sig umyndiggjort i en tid, hvor de ellers bør få støtte til at gribe ungdommens mange muligheder.

Danskerne skal kunne vælge frit og indrette deres liv på præcis den måde, de ønsker. Når det gælder sundhed, livsstil og alt muligt andet. Lad nu danskerne bestemme selv.

Af MF(V) og klimaordfører, Marie Bjerre, Bragt d. 12. april 2022 i Nordjyske Stiftstidende Himmerland.