MINK: Bekæmpelsen af corona er naturligvis topprioritet. Men den skal ske på et fagligt og sagligt grundlag.

Det kan man desværre ikke sige om det, som regeringen har gang i over for vores nordjyske minkavlere. Deres planlagte nedslagtning af både syge og raske mink er i min optik ikke proportionalt. Det er tilmed svært at se sagligheden, og ordentligheden er helt væk. Regeringen har nemlig besluttet, at alle mink i en radius af 7,8 km fra en smittet farm skal dræbes.

Jeg er med på, at regeringen gerne vil vise, at de er handlekraftige -men hvorfor skyde gråspurve med kanonkugler og slå så mange raske mink ihjel? Både mink, der aldrig har haft corona og mink, der er blevet raske og mere modstandsdygtige over for virussen.

Regeringen kunne eksempelvis i stedet have holdt fokus på at isolere og overvåge de raske besætninger af mink, så man kun griber ind der, hvor behovet er. Det ville have været proportionalt.

Sundhedsstyrelsen siger, at corona kun smitter på to meters afstand og ikke er luftbåren. Og i et notat fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut, som regeringen endda selv har brugt, fremgår det, at beslutningen om de 7,8 km er behæftet med stor usikkerhed. Så hvor er sagligheden? Regeringen bliver nødt til at komme på banen med gode svar.

Og nok med det, så vil regeringen heller ikke sikre, at minkavlerne bliver ordentligt kompenseret. En smittet minkfarm, hvor alle dyr skal nedslagtes, bliver kun kompenseret 20 procent for driftstabet. Det er en hån mod hårdtarbejdende erhvervsdrivende, som får svært ved at rejse sig igen.

Jeg er alvorligt bekymret for, at regeringen er godt i gang med helt at aflive vores mink-og pelsbranche, hvor både kvalitet og dyrevelfærd er i verdensklasse. Branchens eksportværdi har positiv betydning for dansk økonomi og arbejdspladser.

Det samme kan man sige om vores øvrige fødevareproduktion.

Man tør næsten ikke tænke på, hvordan regeringen vil håndtere det, hvis andre husdyr bliver smittet.

Lad os nu få en coronahåndtering, hvor restriktioner har sundhedsfagligt belæg, hvor restriktioner modsvares af fuld kompensation, og hvor enhver restriktion er proportional med konsekvenserne.

Af MF(V), Marie Bjerre. Bragt d. 22. oktober 2020 i Nordjyske Stiftstidende.