CENTRALISERING: Som folketingskandidat for Venstre vil jeg et samfund i balance.

Venstre har sørget for højere vækst, flere arbejdspladser og uddannelsesmuligheder uanset postnummer.

Derfor undrer det mig, at Kaj Bräuner Sørensen i det, der ligner et forsvar for Socialdemokratiet, skriver (4.4.), at Venstre har ødelagt balancen, og ligeledes skrev Orla Hav (18.3.), at Venstre har bidraget til en stærk centralisering af det danske samfund.

Man skal huske at feje for egen dør, før man fejer for andres.

Tendensen har desværre i mange år gået mod flytning fra land til by. Men hvad har Socialdemokratiet gjort for at tage ansvar for vores lokalsamfund? Intet. Tværtimod centraliserede Socialdemokratiet på en lang række områder mellem 2011 og 2015. Statslige arbejdspladser blev sendt til hovedstaden, og antallet af landbetjente blev halveret.

Da Mette Frederiksen gik af som justitsminister i juni 2015, var der kun én landbetjent tilbage i Nordjylland. I 2011 var der 13. Socialdemokratiet lukkede også en række lokationer i Skat uden for København, og antallet af sygehusmatrikler faldt fra 74 til 66.

Venstre har siden 2015 derimod gået en helt anden vej. Vi har udflyttet statslige arbejdspladser. Vi har lavet en ambitiøs landbrugs-og fødevarepakke, som sikrer vækst og arbejdspladser i landdistrikterne. Vi har liberaliseret planloven, der giver mere frihed for borgere, virksomheder og kommuner i landdistrikterne, og vi har lavet en bredbåndspulje rettet mod landdistrikter. Venstre fortsætter nu med at skabe et Danmark i bedre balance.

Med regeringens sundhedsudspil skaber vi et mere nært sundhedsvæsen med mere lokal behandling. Det gør det mere attraktivt at være læge i landdistrikter, fordi flere opgaver flytter ud, hvilket giver et større patientgrundlag og nogle mere spændende opgaver.

Når Orla Hav skriver, at det kommende valg bør inddrage temaet centralisering i debatten, er jeg helt enig. Men Socialdemokratiet er de sidste, der kan beskylde nogen for at centralisere. De gjorde i hvert fald absolut intet for at skabe bedre balance, da de havde magten sidst. Socialdemokratiet har glemt at feje for egen dør.

» Socialdemokratiet er de sidste, der kan beskylde nogen for at centralisere.

Af folketingskandidat (V), Marie Bjerre. Bragt d. 9. april 2019 i Nordjyske Stiftstidende.