Millionærer, der får akut privatøkonomisk hjælp fra regeringen ind ad brevsprækken? Enlige forsørgere med spændt økonomi, der ikke gør. Et bosted, hvor borgere fik varmecheck ved en fejl og brugte de 6.000 kr. på stoffer.

Jo, man kan roligt sige, at regeringens akutte varmecheck til nødlidende danskere ikke har været en bragende succes. Og det skyldes ikke kun, at den først er dukket op i den glohede sensommer.

Der er nu blevet sendt 2,4 mia.

skattekroner ud til 411.000 husstande i form af varmechecks på 6.000 skattefri kr. - men mange varmechecks er havnet i de forkerte hænder.

Det er resultatet af den aftale, som regeringen indgik tidligere på året, og som Venstre måtte stå udenfor. Det måtte vi, da vi mente, at der var alt for mange problemer med den foreslåede model. Det påpegede vi, inden aftalen blev indgået, og det påpeger vi nu igen, hvor de mange situationer, hvor varmechecken har ramt skævt, desværre taler helt for sig selv.

I Venstre havde vi hellere set en mere simpel model uden indtægtsgrænse, som havde hjulpet flere på en langt mere retfærdig og økonomisk ansvarlig måde.

Derfor har Venstre nu også foreslået at sænke elafgiften, hvilket vil komme alle danskere til gode.

På denne måde kan vi hurtigere og mere effektivt hjælpe de tusindvis af danskere, der har brug for en økonomisk håndsrækning - i stedet endte regeringen med at give varmechecks på baggrund af forældede registre og firkantede kriterier.

Det har vist sig dybt økonomisk uansvarligt, ligesom det er dybt urimeligt over for de tusindvis af danskere, der ikke bliver hjulpet i denne vanskelige tid med tårnhøje energipriser.

Derfor har Venstre på ny indkaldt Dan Jørgensen i samråd. Det kan ikke passe, regeringen tager så let på, at der bliver sendt checks på 6.000 kr. ud til nærmest tilfældige mennesker.

Men det opsummerer til fulde regeringens måde at gå til enhver opgave på: Først et stort anlagt pressemøde med en vupti-løsning.

Så en masse kaos i midten og til sidst en stor regning, der skal betales.

Og dér er de allerede videre til næste pressemøde.

Af MF(V) og klimaordfører, Marie Bjerre. Bragt d. 12. september 2022 i Jyllands-Posten.