STADIG FOR MANGE HULLER I REGERINGENS HJÆLPEPAKKER

Da det kom til nedlukningen af Danmark, sagde Statsministeren, at regeringen hellere ville gå et skridt for langt, end et skridt for kort. Men når det nu kommer til at holde hånden under dansk økonomi, så ser det desværre ud til, at det forholder sig lige omvendt. Regeringen er kommet med flere hjælpepakker til erhvervslivet, men der er alt for mange huller, og hjælpepakkerne er langt fra nok. Især fordi hjælpepakkerne er skruet sådan sammen, at mange virksomheder slet ikke vil få gavn af dem, eller fordi hjælpepakkerne giver en uforståelig skævvridning af støtten.

Jeg forstår ærligt talt ikke den overforsigtighed fra regeringens side, og hvorfor der ikke tages mere alvorligt på situationen.

Danmark befinder sig i den største økonomiske krise siden 2. Verdenskrig. De internationale markeder er i opbrud, aktierne styrtbløder, og en lang række danske virksomheder, herunder mange nordjyske, er hårdt ramt af krisen. Hvad værre er, at der med stor sandsynlighed følger en langvarig økonomisk nedtur oven på corona-chokket. Tiden er ikke til at holde sig tilbage. Det er altafgørende, at staten – som jo har påbudt store dele af dansk erhvervsliv at holde lukket – støtter så mange virksomheder som muligt, imens virussen raser. Hvis ikke staten holder hånden under dansk økonomi, risikerer talrige virksomheder nemlig at gå konkurs – hvilket kan betyde, at der i sidste ende bliver færre penge til for eksempel uddannelse, sundhed og klimaet. Et sandt skrækscenarie, hvis du spørger mig.

I weekenden den 18.-19. april lykkedes det heldigvis at forbedre hjælpepakkerne, da Folketingets partier med Venstre i spidsen mødte regeringen ved forhandlingsbordet og i fællesskab gav hjælpepakkerne et tiltrængt skud fleksibilitet, rækkevidde og varighed. Det skete efter, at Venstre igennem længere tid har opfordret regeringen til at forbedre og justere hjælpepakkerne, så flere virksomheder får en reel chance for at stå corona-pinslerne igennem. Eksempelvis har vi påpeget, at det ikke er nok bare at udskyde betalingsfrister for momsafregning. Særligt ikke, når flere virksomheder kan se i udsigt slet ikke at have noget af afregne moms af ved næste afregning.

Men selv efter forbedringerne, er der for mange virksomheder fortsat lang vej igennem krisen. Det er ingen hemmelig, at Venstre gerne havde set, at der var blevet gjort endnu mere for dansk erhvervsliv. Eksempelvis er der fortsat ingen støtte at hente til vækstvirksomheder, der har skaleret væsentligt op i medarbejder og investeringer, og derfor ikke kan dokumentere et tab på baggrund af sidste års regnskab, men de kan så sandelig på baggrund af deres budget. Det virker simpelthen bagvendt, når meningen med pakkerne var at hjælpe. Oven i hatten er redningspakkerne så regeltunge og kompliceret skruet sammen, at mange små- og mellemstore virksomheder hverken har tiden eller den tekniske indsigt til at gøre brug af dem.

Det er for mig også helt uforstående, at der fortsat er en skævvridningen i støtten alt afhængig af, om den enkelte virksomhed er organiseret under ét CVR-nr. eller med flere CVR-nr. for hver afdeling af virksomheden. Eksempelvis kunne vi i forrige uge læse om Jørgen Højrup, der har de to Kop og Kande butikker i henholdsvis Farsø og Aars. Butikken i Rådhuscenteret i Farsø er tvangslukket, mens butikken på hovedgaden i Aars gerne må være åbent. Da butikkerne er registreret under samme CVR-nr i stedet for to, betyder det, at Jørgen ikke kan søge kompensation for tabet i Farsø, fordi der er åbent i Aars. Der er for mig at se helt grotesk. Det er også grotesk, at medarbejdere, som er sendt hjem under ordningerne for lønkompensation, slet ikke må arbejde det mindste for virksomhederne. Hvis ikke vi får lukket nogle af de mange huller i hjælpepakkerne, er der risiko for, at de spor, krisen allerede har trukket i dansk økonomi, går hen og bliver endnu dybere.

Derfor er der brug for, at der tages flere skridt for at hjælpe de virksomheder, der stadig kæmper med corona-krisens konsekvenser. Der er brug for, at regeringen får sat det lange ben foran. Et skridt for langt, er bedre end et skridt for kort – også når det gælder dansk økonomi.

Indlægget er bragt i Nordjyske Stiftstidende den 29. april 2020.